Występowanie ptaków w Europie

Jastrząb gołębiarz, istniejący także pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to duży ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie jastrząb gołębiarz do pomieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego znajdująca się na północnej półkuli globu ziemskiego. Jastrzębia gołębiarza spotkać można więc w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz północnych rejonach Afryki. Jastrząb gołębiarz zaliczany jest raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym.

Koczowanie gatunku zauważyć można jedynie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki żyjące w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej i Azji lecą w kierunku rejonów, które cechują się odrobinkę łagodniejszym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz występuje bardzo nielicznie, a mająca tu miejsce zima jest dla niego powodem do dalekich wojaży, w trakcie których stara się poszukać wystarczająco ciepłego klimatu. Powierzchnia ciała dorosłych osobników jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata.

Występowanie ptaków

Inny jest z kolei spód, którego jasny popiel przeplata się dodatkowo z poprzecznymi, falistymi prążkami. Jest to niezwykle charakterystyczna cecha morfologii  jastrzębia gołębiarza. Inaczej wyglądają natomiast młode osobniki, których powierzchnia ciała jest wyraźniej brązowy, a faliste prążki zastępowane są przez plamki, których kształt porównuje się do spadających kropel wody.

Samice i samce jastrzębia gołębiarza różnią się wielkością. Jednakowo długość ciała, długość ogona jak i rozpiętość skrzydeł ma większe wartości u samicy. Jastrząb gołębiarz to samotnik, który partnera szuka tylko w trakcie okresu godowego. Jego skryty oraz charakter i milczące usposobienie to następne cechy, które są charakterystyczne dla tego właśnie gatunku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *