Ptaki – wielkość skrzydeł

Zimorodek to szalenie uroczy ptak, który dumnie reprezentuje rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niewielkich rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka , a także południowa Azja, to najczęstsze rejony życia tych osobników. Regularne wędrówki nie są na pewno zakodowane w naturze zimorodka. Niektóre osobniki decydują się na zimowanie nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne z kolei udają się w kierunku południowej części lęgowego areału.

Biototypem zimorodka są czyste, śródlądowe wody, które przeważnie mają dość strome brzegi z wiszącymi korzeniami i gałęziami. Służą one zimorodkom jako fantastyczny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka i krótki ogon to dwie typowe cechy, które opisują budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje też wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są jednak identyczne.

Skrzydła ptaków

Dorosła samica zimorodka zwyczajnego posiada czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest czarnego koloru. Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek przechodzi w przepiękny kolor błękitny. W identycznym kolorze są również sterówki zimorodka. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna. Długość tułowia jest tej samej długości co długości samej głowy oraz dzioba. Czytaj dalej Ptaki – wielkość skrzydeł

Ptaki a dostęp do wodnych zbiorników

Wykonująca przysłowiowe kółka kukułka to, kojarząca się chyba każdemu z nas, oznaka wiosny. Kukułka zwyczajna to wędrowny ptak średnich rozmiarów, który z dumą reprezentuje rodzinę kukułkowatych. Zasięg zamieszkiwania kukułki zwyczajnej jest dość szeroki. Upodobała ona sobie strefę umiarkowaną oraz pokrytą lasami część Euroazji i Afryki. Spotkać ją można także na terenach Azji i w Europie, w której skrzętnie pomija tylko Islandię.

Nie da się jednoznacznie powiedzieć, jaka jest intensywność występowania tego ptaka na obszarze naszego kraju, ponieważ w niektórych miejscach jest on bardziej, a w innych mniej, liczebny. W większości przypadków spotkać go można na niżowym obszarze Polski. Zamieszkuje on także przeróżne krajobrazy- począwszy od lasów oraz zadrzewień, przechodząc przez tereny rolnicze, kończąc na sąsiedztwie trzcinowisk rosnących przy wodnych zbiornikach.

Woda a ptaki

Sylwetka kukułki zwyczajnej jest dosyć smukła. Jej ogon jest długi i klinowaty. Ubarwienie samca i samicy wyraźnie pozwala na rozróżnienie płci osobników. Samiec posiada jasnoszarą powierzchnię ciała, głowę, szyję i pierś, natomiast ogon jest dużo ciemniejszy, z białymi plamami oraz charakterystyczną pręgą końcową. Spód ciała zdobiony jest natomiast przez poprzeczne prążkowanie w kolorze biało-szarym. Samice posiadają natomiast typowy rdzawy nalot na szyi. Czytaj dalej Ptaki a dostęp do wodnych zbiorników

Występowanie ptaków w Europie

Jastrząb gołębiarz, istniejący także pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to duży ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie jastrząb gołębiarz do pomieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego znajdująca się na północnej półkuli globu ziemskiego. Jastrzębia gołębiarza spotkać można więc w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz północnych rejonach Afryki. Jastrząb gołębiarz zaliczany jest raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym.

Koczowanie gatunku zauważyć można jedynie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki żyjące w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej i Azji lecą w kierunku rejonów, które cechują się odrobinkę łagodniejszym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz występuje bardzo nielicznie, a mająca tu miejsce zima jest dla niego powodem do dalekich wojaży, w trakcie których stara się poszukać wystarczająco ciepłego klimatu. Powierzchnia ciała dorosłych osobników jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata.

Występowanie ptaków

Inny jest z kolei spód, którego jasny popiel przeplata się dodatkowo z poprzecznymi, falistymi prążkami. Jest to niezwykle charakterystyczna cecha morfologii  jastrzębia gołębiarza. Inaczej wyglądają natomiast młode osobniki, których powierzchnia ciała jest wyraźniej brązowy, a faliste prążki zastępowane są przez plamki, których kształt porównuje się do spadających kropel wody. Czytaj dalej Występowanie ptaków w Europie